лечение

0 views
0%

лечение

Бебета, малки деца и деца също могат да бъдат по -изложени на риск. Това е така, защото е по -вероятно да изпитат диария и повръщане, отколкото възрастни.

Определени здравословни състояния

Някои здравословни състояния могат да допринесат за дехидратация. Например, диабетът, кистозната фиброза и дисфункцията на бъбреците могат да накарат хората да се потят или уринират по -често.

Някои лекарства

Има няколко лекарства, които могат да повлияят на баланса на течностите в тялото. Някои от лекарствата, които могат да допринесат за дехидратация, са:

 • Диуретици
 • Лаксативи
 • лекарства за кръвно налягане

Лечението

Лечението ще зависи от тежестта на дехидратацията.

За лечение на лека дехидратация, човек трябва да пие много вода. Пиенето на спортни напитки, които съдържат електролити, също могат да помогнат.

Децата, които са дехидратирани, може да се възползва от разтвори за орална рехидратация. Те са достъпни за закупуване на гише в повечето дрогерии.

Тежките случаи на дехидратация могат да бъдат много опасни. Лекар ще лекува сериозна дехидратация в болницата. Обикновено здравните специалисти ще дадат течности на човек чрез интравенозна капка.

превенция

Според Националната медицинска библиотека на САЩ, за да избегне дехидратацията, човек трябва да:

 • Пийте много вода всеки ден
 • Пийте много вода, когато упражнявате
 • Избягвайте захарни и кофеинови напитки
 • Пийте повече вода в гореща гореща Времето
 • Пийте повече вода, когато е болен

Кога да се свържете с лекар

Леките случаи на дехидратация са често срещани. Хората могат да се лекуват, като пият много вода.

Въпреки това, понякога дехидратацията може да бъде много сериозна. Това може да доведе до спад на кръвното налягане и да предотврати правилно да работи основните органи. Тежката дехидратация може да повлияе на:

 • мозъка
 • сърцето
 • бъбреци
 • Имунна система

Всеки, който изпитва леки симптоми на дехидратация, заедно със някой от следните признаци, трябва да потърси спешна медицинска помощ:

 • Липса на уриниране
 • Бързо дишане
 • Бързо сърцебиене

Резюме

Тялото се нуждае от постоянно снабдяване на вода, за да се поддържа и да изпълнява основни физиологични функции. Ако човек използва и загуби повече вода, отколкото приема, той ще се дехидратира.

Често срещан симптом на дехидратация е суха кожа. Хората може да забележат петна от груба, люспеста, сърбяща кожа. Те могат да се появят съвместно с някои от другите симптоми на дехидратация, като жажда, умора или тъмна урина.

пиенето на много вода дневно е най-ефективното лечение за леки случаи на дехидратация. Severe cases can be dangerous and need urgent medical attention.

 • Atopic Dermatitis / Eczema
 • Cat 1

Medical News Today has strict sourcing guidelines and черпи само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Какво да знаем за дерматит Herpetiformis

дерматит herpetiformis е кожен обрив, който се развива в резултат на чувствителност към глутен.

Около 10 процента от хората с целиакия също развиват дерматит herpetiformis. Няма лечение за състоянието, но хората могат да намалят симптомите с лекарства и промени в начина на живот.

Националната организация за редки разстройства (Норд) счита дерматит Herpetiformis или DH, рядко заболяване. Изглежда, че засяга хората на възраст 30–40 години и рядко засяга децата. Мъжете са с малко по -висок риск от жените.

Тази статия ще обсъди симптомите, причините и лечението на DH и как се отнася до цьолиакия.

симптоми

Симптомите на DH варират за различните хора, така че не всеки може да изпита всички симптоми. Обикновено засяга три области на тялото – кожата, стомашно -чревния (GI) тракт и устата.

кожата

Най -често срещаните ефекти на DH се появяват върху кожата , Със симптоми като сърбеж мехури и повдигнати струпвания от лезии.

Обикновено областите, които DH афектите включват лакти, колене, дупета и скалп. Това може също да повлияе на лицето и слабините.

Много хора изпитват интензивна нужда от надраскване на сърбеж или изгаряне.

GI тракт

Стомаха възпаление и увреждане За тънките черва са често срещани реакции при хора с чувствителност към глутен. Тези реакции обикновено се развиват няколко дни след като човек поглъща глутен.

Хората с DH могат да забележат неудобни симптоми като:

 • коремното издуване
 • Спасване
 • Болка
 • диария или запек

устата

Някои хора развиват проблеми със зъбния си емайл, например, Хоризонтални канали или обезцветяване.

Рядко, DH също може да доведе до орални улцерации и рани. Причините за DH, генетиката и факторите на начина на живот вероятно ще играят роля.

Дълго време лекарите не знаеха причината за този кожен обрив, което направи състоянието предизвикателство за управление. Тогава експертите отбелязват, че симптомите на DH намаляват значително при хора, които променят диетите си, за да включват малко до безглутен.

Това наблюдение доведе до откриването, че DH има силна връзка с чувствителността към глутен. Глутенът е протеин в зърна, които включват пшеница, ръж и ечемик.

Примери за храни, които съдържат глутен, са:

 • Хляб
 • Pastries
 • Юфка
 • Макаронени изделия
 • Зърнени култури
 • Печива

Някои проучвания показват, че близките роднини на Хората с DH са изложени на повишен риск от развитие на състоянието.

Диагноза

За диагностициране на причината за кожен обрив, лекарите обикновено ще приемат изстъргване на кожата или биопсия на кожата. Тези тестове включват лекар, който получава малка проба от кожата, за да се изпрати в лаборатория за изследване.

Лекар може също да препоръча чревна биопсия, особено при хора, които показват признаци на стомашно -чревни проблеми.

Когато кожната биопсия не може да потвърди или изключи DH, лекарите могат да препоръчат кръвни тестове, че търсенето на антитела, наречени анти-глиадин, антирекулин и анти-ендомизиални антитела.

строг безглутен без глутен Диетата е най -ефективният вариант за лечение за хора с DH. Регистриран диетолог може да помогне за идентифициране и премахване както на очевидни, така и скрити източници на диетичен глутен и да препоръча алтернативи за краткосрочен и дългосрочен план.

Лекарите често предписват лекарство, наречено Dapsone, за да осигурят незабавно облекчение от симптомите.

Някои хора обаче не могат да понасят лечението с дапсон. Тези индивиди могат да приемат други форми на лекарства, които съдържат вещества, наречени сулфапиридин или сулфаметоксипиридазин.

хората могат да продължат да приемат това лекарство за навсякъде между няколко месеца до 2 години. След това DH може да влезе в ремисия. Ремисия е, когато човек няма симптоми повече от 2 години, докато не използва лекарства или специална диета.

DH и подобни състояния

хората могат да сбъркат DH за други състояния с подобни симптоми , Включително:

 • Екзема: Известна също като атопичен дерматит, екземата е група от кожни състояния, които причиняват възпаление на кожата или дразнене. Честите симптоми включват суха кожа, обриви и сърбеж, особено на ръцете и зад коленете.
 • Краста: крастата е състояние на кожата, причинено от заразяване с акара. Той е силно заразен и се разпространява чрез директен контакт с кожата.
 • Линейна IgA болест: Това заболяване е рядък и често дългосрочен проблем на кожата, които характеристиките на които са групи от сърбящи мехури и повдигнати лезии по кожата. Това е автоимунно заболяване, което определени лекарства могат да задействат.

перспектива

DH е дългосрочно, хронично състояние и има тенденция да продължи живота си при повечето хора.

Хората могат да контролират симптомите си с комбинация от лечение с дапсон и диета без глутен. След няколко години състоянието може да влезе в ремисия.

Хората с DH могат да управляват състоянието си, като осигурят редовни медицински прегледи и насоки от специализиран лекар по кожата, наречен дерматолог и диетолог.

 • Хранителна алергия
 • Хранителна непоносимост
 • Стомашно-чревната/гастроентерология

Медицински новини днес имат строги насоки за снабдяване и черпят само от рецензирани проучвания , Академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Какво да знаят за детокс напитките

Някои хора твърдят, че детокс напитките помагат да се премахнат токсините от тялото на човек и да насърчават загубата на тегло. Обикновено човек ще включва детокс напитки като част от детокс диета. Има обаче много малко доказателства, че тези видове напитки и диета имат някакви детоксикационни ефекти.

детоксикацията има основа в медицинската наука. Лекарите често ще го използват, когато човек има пристрастяване към определени лекарства, които им причиняват вреда.

В този контекст детоксикацията се отнася до медицинското подкрепено управление на човек, който изпитва остра интоксикация. Детоксикацията също подпомага всякакви симптоми на отнемане, които човек може да изпита, когато се опитва да спре приемането на лекарствата, към които има пристрастяване.

Използването на думата детокс не винаги е подходящо. Детокс напитките могат да засилят здравето, да помогнат за загуба на тегло и да подкрепят естествените процеси на детоксикация на организма, но това е различно от медицинската детоксикация.

Действа ли детоксът?

статия в The Journal of Human Nutrition and Deatetics отбелязва, че някои проучвания показват, че наличните в търговската мрежа детокс диети могат да подобрят начина, по който черният дроб на човек премахва токсините от тялото си. Статията обаче подчертава също, че тези проучвания са имали недостатъчни методологии и малки размери на извадката.

Проучване в списанието Текущите доклади за гастроентерология установяват, че диетата за детоксикация може да помогне на човек да отслабне, но само защото диетата е Нискокалориите.

Освен това авторите отбелязват, че диетите, които помагат на човек да отслабне, като значително намалява броя на калориите, които консумират, са неустойчиви. Typically, people who undertake such calorie-restrictive diets put the weight back in the medium-to-long term.

The National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH) point out that as well as causing problems with Теглото на човек В средата до дългосрочен план човек на детокс диета може да не получава храненето, което им е необходимо, за да поддържат тялото си здраво.

Лоши ли са детокс напитките?

Въпреки че те не детоксикират в медицинския смисъл, детокс напитките могат да бъдат здравословни.

Според Службата за предотвратяване на болести и промоция на здравето, три четвърти от хората в Съединените щати не консумират достатъчно плодове и зеленчуци. Консумирането на напитки, съдържащи плодове и https://harmoniqhealth.com/ зеленчуци като част от балансирана диета, може да бъде добър начин да помогнете на човек да получи нужното хранене.

Въпреки това, може би по -доброто описание на тези напитки е здравословно питие или пюре.

Обикновено хората използват хранителен комбайн, за да превърнат суровите съставки в пюре. Освен че е удобен начин за консумация на плодове и зеленчуци, използването на пресни съставки запазва фибрите в плодовете и зеленчуците, на които само сокът липсва.

Службата за храна и хранене признава, че коктейлите могат да играят роля в Програмите за хранене на деца, които имат за цел да помогнат на децата да поддържат здравословна диета.

Колко здравословен е пюре, ще зависи от съставките.

Например, лимонада почиства детокс питие, съдържаща лимон на лимон сок, кленов сироп и кайен пипер звучи здравословно, но съдържа сравнително малко хранителни вещества и е с високо съдържание на захар, което повечето хора трябва да се опитат да намалят.

По -долу са някои примери за коктейли или напитки, които са По -полезен за човек да пие.

Зелени смутита

Зелен пюре, съдържащ моркови, зеле, целина, цвекло, ряпа, спанак, зеле, магданоз или карамфил, ще съдържа Много хранителни вещества, но малко захар, сол и мазнини.

Някои хора могат да намерят определени комбинации от съставки в зелено гладко IES малко надмощно. Следването на добре прегледани рецепти онлайн може да бъде добър начин да намерите комбинация от съставки, които имат добър вкус, като същевременно са богати на хранителни вещества.

Плодови смутита

Плодовете са сравнително високо съдържание на захар, Така че коктейлите на основата на плодовете обикновено имат вкус. Въпреки това, тъй като те съдържат много захар, хората трябва да пият плодови коктейли умерено.

Според Министерството на земеделието на Съединените щати (USDA), плодовете в пюре ще съдържат повече фибри, отколкото да пият само сока на плод. USDA също така отбелязва, че повечето хора в САЩ не консумират достатъчно фибри.

човек може да включва протеин в плодовия пюре, като добави кисело мляко. Гръцкото кисело мляко например съдържа около 9 грама (g) протеин на 100 g.

Много хора комбинират плодове и зеленчуци в своите смутита. Това може да бъде отличен начин за приготвяне на зеленчукови коктейли добре, докато не претоварвате плодов пюре с твърде много захар.

Някои хора добавят семена и ядки, които са чудесен източник на протеини, фибри и различни Други основни хранителни вещества, за комбиниране на коктейли. Опитайте да добавите ленено или чиа семе, за да увеличите съдържанието на Omega 3.

Човек може също да добави овес или протеин и фибри и да помогне за сгъстяване на пюре. Хората могат да експериментират със съставките, за да намерят рецептата, която им подхожда най -добре.

Резюме

Има малко научни доказателства в подкрепа на твърденията, че детокс напитките могат да помогнат за премахването на токсините от тялото. Детокс напитка обаче може да бъде здравословна напитка, ако съдържа много плодове, зеленчуци, ядки и семена. Диета, богата на плодове, зеленчуци, здравословни протеини, мазнини и влакнести въглехидрати, насърчава естествената система за детоксикация в организма и създава цялостен баланс.

Пиенето на плътни хранителни вещества може да бъде вкусна и удобна част от a здравословна диета. Те могат да помогнат на човек да консумира повече зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни.

 • стомашно -чревна / гастроентерология
 • Хранене / диета
 • Затлъстяване / загуба на тегло / Фитнес

Медицински новини днес има строги насоки за снабдяване и черпи само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Какво да знаем за диабет и ампутация

Хората с диабет са предразположени към проблеми с увреждането на нерва и циркулацията. В някои случаи това може да направи необходимата ампутация на крак или долен крак. Въпреки това, ефективното лечение обикновено може да предотврати това усложнение.

Намаленият приток на кръв към краката означава, че хората с диабет имат по -висок риск от развитие на рана или възпаление на тази част на тялото. Ако човек има невропатия и загуби чувство в крака си, може да е по -малко вероятно да забележи меки язви на краката или краката, преди да стане тежко.

поради проблеми с циркулацията, особено периферна болест на артерията (PAD), тези Язви може да не заздравее, което може да доведе до инфекция и смърт на тъканта и потенциално до понижаване на загубата на крайниците.

Въпреки че хората с диабет имат повишен риск от ампутации, е възможно да се предотврати повечето диабет- Свързани ампутации чрез носене на подходящи обувки и се грижите добре за краката.

Contents

From:
Date: September 13, 2022